Fie că este vorba de structuri cu înălțimi impresionante sau cu geometrii complexe, viziunile arhitecților pentru realizarea de muzee, săli de concert, stadioane sau poduri, plasează cele mai înalte cerințe posibile asupra industriei de construcții din întreaga lume.
În multe cazuri, betonul arhitectural este soluția modernă fie că vorbim despre construcții civile, motive de ordin economic sau de ordin estetic.
PERI oferă clinților săi suport și ajutor practic: alegerea, proiectarea și livrarea de foi cofrante și sisteme de cofraje ce se potrivesc optim cerințelor proiectelor acestora. Soluția optimă pentru fiecare suprafață de beton cu față vazută, de la cofrajele standardizate la forme speciale. Cele mai bune rezultate se nasc dintr-o cooperare extrem de strânsă între arhitecți, antreprenori și inginerii PERI.
Principii de bază pentru execuție
Betonul arhitectural (beton cu față vazută) a devenit unul dintre cele mai importante mijloace de proiectare din arhitectura modernă. Niciun alt material de constructție nu poate fi utilizat și prelucrat într-o manieră atât de versatilă. Astfel, betonul cu față vazută este utilizat pentru aproape orice tip de construcție. Datorită posibilităților de calcul a presiunii betonului proaspăt, poate fi realizată rentabil orice formă și calitate a suprafeței de beton, cu ajutorul sistemelor de cofrare și a foilor cofrante adecvate. Calitatea suprafeței de beton arhitectural este definită de cele 4 clase de încadrare conform DBV (Asociația Germană a Betonului) în prospectul, "Architectural Concrete".
Realizarea unei suprafețe de beton cu față văzută ca element de arhitectură este influențată de:
- foaia cofrantă și sistemul de cofraj
- compoziția betonului, inclusiv tipul de ciment și agregate
- adăugarea de pigmenți
- alegerea unui decofrant corespunzător
- tratări ulterioare ale suprafeței de beton precum spălarea, șlefuire, lustruire și sablare
- diverse impregnări, lăcuiri și vopsiri
Dezvoltarea industriei de producere a betonului cu materiale noi precum beton de mare rezistență, beton ușor compactant și beton auto-compactant, precum și a betonului armat cu fibre ( de oțel sau textile) dă ocazia dezvoltării unor noi domenii de aplicare.
Standardul DIN 18217 "Suprafețele de beton și foile cofrante" este considerat de bază pentru execuția diverselor tipuri de suprafețe de beton. Referințele de ordin estetic nu sunt stipulate în acest standard deoarece nu pot fi impuse reguli în ceea ce privește execuția betonului arhitectural. Acest lucru poate fi înțeles ca o imposibilitate de limitare a creativității arhitectului. Rolul acestuia este de a descrie într-o manieră completă și clară ideile sale despre aspectul elementului de beton structural.
Prospectul tehnic al DBV "Architectural Concrete", ce definește clasele specifice de încadrare a betonului arhitectural și criteriile de stabilire a acestora, oferă un suport tehnic inginerilor, arhitecților, participanților la licitații și chiar antreprenorilor. Este recomandată scoaterea la licitație, atribuirea și furnizarea serviciilor pe baza acestui prospect.
Echipa responsabilă cu calitatea betonului
Pentru planificarea și execuția structurilor și a elementelor structurale cu cerințe speciale în ceea ce privește calitatea suprafeței de beton, cooperarea tuturor părților implicate în execuție este esențială. Așteptările și cerințele proiectanților și ale clienților trebuie să corespundă în sensul a ceea ce poate fi realizat realmente.
Pentru un rezultat foarte bun, cea mai bună soluție este formarea unei echipe pentru realizarea betonului arhitectural încă din faza de proiectare. Dacă contractul nu a fost atribuit din faza de proiectare și încă nu s-a luat o decizie în ceea ce privește responsabilitatea calitatea suprafeței de beton se recomandă consultarea și stabilirea unor acorduri cu companiile de specialitate competente ( de ex. producător de cofraje) sau birouri de proiectare cu experiență. Biroul de proiectare căruia i s-a atribuit proiectul își poate asuma rolul de coordonator al echipei responsabile cu calitatea suprafeței de beton.
Sistemele de cofraj
În construcțiile moderne se utilizează de obicei sisteme de cofraje sau cofraje ce se compun din componente de sistem. Compatibilitatea componentelor de sistem are câteva avantaje: pe de o parte, modul logic de asamblare crește șansa ca elementul individual să fie utilizat corect, iar pe de altă parte numărul de posibilități de utilizare pe șantier este multiplicat, astfel costurile de amortizare a echipamentului utilizat - în relație cu proiectul - sunt reduse. În acelați timp, utilizând sisteme de cofraj este mult mai sigur pentru personalul responsabil cu execuția.
La utilizarea sistemelor de cofraje pentru beton cu față văzută, se va avea în vedere calitatea cofrajului. Preponderent se utilizează panourile de cofraj, deoarece sunt disponibile la închiriere în parcurile de cofraje. În acest caz, elementele individuale de cofraj au diverse procente de închiriere și pot prezenta urme de reparații. Cu cofraje disponibile la închiriere, doar clasele de beton arhitectural SB 1 și SB 2 pot fi realizate. Pentru realizarea claselor SB3 și SB 4 nu este posibilă sau este posibilă într-o mică măsură utilizarea cofrajelor disponibile în parcul de înhiriere, de exemplu PERI MAXIMO.
Cele mai utilizate sisteme de cofraje pot fi încadrate în mai multe categorii